Aan de jeugd van tegenwoordig

Door Yoleen Van Camp op 23 april 2014, over deze onderwerpen: Jeugd

Wist u dat wij, 18 tot 30-jarigen met 1,8 miljoen zijn? Wij zijn 16% van de bevolking. Wij zijn de toekomst. De regering zou in ons moeten investeren en ons ondersteunen. Helaas gebeurt dat onvoldoende.

Onze regering geeft meer geld uit dan er binnenkomt en zadelt ons en onze (klein)kinderen op met een berg schulden. Als 26-jarige maak ik me daar grote zorgen over en als kandidaat voor de verkiezingen van 25 mei wil ik daar iets aan veranderen. Ik zie een land als een gigantisch huishouden waar een goede huismoeder of -vader de financiën beheert en erover waakt dat de rekeningen niet in het rood gaan. De N-VA is de enige partij die daarvoor in haar programma degelijke maatregelen voorziet.

Als jongere merk ik ook hoe moeilijk mijn generatiegenoten werk vinden. De huidige regering maakt jobs steeds duurder en onaantrekkelijker waardoor bedrijven hun arbeidsplaatsen systematisch naar het buitenland verhuizen. Jongeren zijn daar rechtstreeks de dupe van.

Jongeren zonder diploma hebben 2 x meer kans op werkloosheid dus moet er ingezet worden op opleiding.
Het onderwijs moet beter afgestemd worden op de arbeidsmarkt – op de schoolbanken wordt ons soms de meest nutteloze informatie ingepompt terwijl we na onze studie bv. niet eens hebben geleerd hoe we moeten solliciteren. Absurd.
Na het 6de jaar moeten we als 18-jarige een richting kiezen; één van de meest cruciale keuzes in ons leven. Dit moet veel grondiger begeleid worden met uitgebreide informatie over de studies én arbeidsmarkt die ons te wachten staan.
Veel bedrijven nemen niet graag jongeren aan omdat die geen ervaring hebben. Simpele oplossing: bouw stages in de opleiding in.

Jongeren die geen werk vinden, moeten snel en fatsoenlijk begeleid worden. 7 op 10 vindt dat de VDAB hen niet helpt dus dat systeem moet herzien worden. Binnen het half jaar uitzicht op een baan, een stageplaats of een opleiding is geen overbodige luxe.

Het wordt ook almaar moeilijk om betaalbare huisvesting te vinden. De overheid moet een eerlijk systeem voorzien zodat jongeren de kans krijgen om een eigendom te verwerven of huren, bv. via goedkope leningen.

Als jongere wil ik dat mijn leeftijdsgenoten én onze kinderen en kleinkinderen het goed hebben. Met jullie steun kan ik me daar na 25 mei ook in de Kamer voor inzetten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is