“Betalend parkeren aan het station? Niet in onze stad”

Door Yoleen Van Camp op 27 januari 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk, NMBS

Spoorwegmaatschappij NMBS wil de drukbevolkte parking aan het station Noorderkempen in Brecht betalend maken. Een maatregel die ook pendelaars uit onder andere Hoogstraten en Rijkevorsel treft. Op Turnhout na zijn alle ­parkings aan de Kempense treinsta­tions voorlopig nog gratis, al moeten de lokale besturen stevig op hun strepen staan om dat te behouden.

Herentals: Radicaal tegen betalend parkeren

De treinreizigers vanuit Herentals hoeven niet te vrezen dat hun parking betalend wordt, of toch niet als het van mobiliteits­schepen Yoleen Van Camp (N-VA) afhangt. “Ook wij hebben die vraag al gehad van de NMBS, maar daar verzetten we ons tegen. Van die plannen komt niets in huis”, klinkt het strijdvaardig.

“We proberen samen met de provincie een sterk fietsbeleid op poten te zetten en een 'modal shift' te bereiken. We willen mensen zo goed mogelijk in de richting van de fiets en het openbaar vervoer sturen. Een betalende parking aan het station zou dat juist tegenwerken. We hebben met het lokaal bestuur en in samenspraak met vervoerregio Kempen besloten dat zo'n beslissing zeker niet eenzijdig gemaakt zal worden, zoals het bij Station Noorderkempen gebeurde”, zegt Van Camp.

Bovendien legt de N-VA-schepen op het vervoerregio-college, waarvan ze ook voorzitter is, komende maandag een brief voor om aan NMBS te laten weten dat ze zulke plannen niet steunt. Vervolgens zou ze ook de lokale besturen via de burgemeesters oproepen om eenzelfde brief te schrijven. “We verwachten dat onze modal shift gesteund wordt en niet wordt tegengewerkt.”

Van Camp benadrukt dat het niet de autoparking van het Herentalse station is die aangepast moet worden, maar de fietsenstalling. “Die is veel te klein voor alle reizigers die met de fiets komen. Een groot deel staat steeds onder de blote hemel gestald. Die oproep begint eindelijk vruchten af te werpen: er werd een akkoord bereikt en een grotere overdekte fietsenstalling werd als prioriteit opgenomen. De NMBS opperde eerst nog om de fietsenstalling aan te pakken en dan gelijktijdig de parking betalend te maken, maar dat is een ­kaduke logica.”

Britt Peeters
Copyright © 2020 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is