Bijna 6500 inbreuken tegen Covid maatregelen in de Kempen

Door Yoleen Van Camp op 18 december 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft opgevraagd bij de minister van Binnenlandse Zaken, blijkt dat er van maart tot en met november 6.446 inbreuken op de maatregelen m.b.t. Covid-19 geregistreerd werden in de Kempen. Bij handelaars, horeca en ondernemers zijn er opvallend weinig overtredingen. “Onze lokale bedrijven, horeca en handel houden zich goed aan de regels. Iedereen kan deze kerstperiode dus veilig en gerust lokaal blijven shoppen of afhalen” aldus Van Camp die daar ook expliciet voor oproept, want onze lokale economie kan die steun erg gebruiken nu.

Yoleen Van Camp: “Het is duidelijk dat de Kempenaar zich over het algemeen goed aan de regels houdt. Een uitschieter van 1 568 overtredingen in Hoogstraten in het voorjaar is grotendeels terug te brengen aan grensoversteken die toen niet waren toegestaan. Buiten overtredingen op verplaatsingen zijn er vrij weinig feiten te melden.”

Bij handelaars, horeca en ondernemers is het aantal overtredingen beperkt. “De politie stelde amper inbreuken vast op het niet-naleven van de openingsuren en moest amper bevelen tot sluiting uitvaardigen. Mensen kunnen dus met een vrij gerust hart bij onze lokale zaken blijven shoppen en afhalen – een steun die onze zaken nu meer dan ooit nodig hebben. De zondagopeningen deze en volgende zondag in verschillende steden, zoals ook Herentals, bieden extra openingsuren om gespreid en veilig lokaal aankopen te doen voor de feestdagen,” aldus Van Camp.

De komende periode, met Kerst en de feestdagen, belooft niet eenvoudig te worden. Yoleen Van Camp: “De cijfers zijn nog altijd niet goed en er komen dagen en weken aan waarop mensen het gewoon zijn om gezelschap op te zoeken. Het zal dus nodig zijn om ons aan de regels te houden, en dat er controle is, bewijzen bovenstaande cijfers. Toch hoop ik dat de slinger niet te ver gaat doorslagen. Laat ons dus niet beginnen met drones op pad te sturen en pizzadozen te tellen. Dat is tijd, geld en energie die beter in de strijd tegen de echte criminaliteit kan gestoken worden. Geef de Kempenaar het vertrouwen om de feestdagen te vieren volgens de opgelegde regels.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is