Binnenkort naar reserveringstermijn van “slechts” 3 uur voor andersvaliden in station Herentals?

Door Yoleen Van Camp op 2 mei 2018

Uit antwoord van minister Bellot op een parlementaire vraag van Federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals blijkt dat NMBS onderzoekt om de reserveringstermijn voor reizigers met een beperkte mobiliteit terug te brengen van 24u naar 3u in het station van Herentals. “Een goede zaak die het gebruiksgemak van de trein voor deze mensen een pak zal verhogen, maar in het station zelf zijn er ook investeringen nodig hiervoor,” aldus Van Camp.

Momenteel is het zo dat reizigers met een beperkte mobiliteit 24u op voorhand moeten reserveren als ze een trein willen nemen in het station van Herentals. Geen gebruiksvriendelijke maatregel die veel mensen er ook van weerhoudt om de trein te nemen. In de Kempen zijn er 2 stations waar al een reserveringstermijn van 3u van kracht is, namelijk Turnhout en Mol.
“Het terugbrengen van deze termijn zou mensen die minder mobiel zijn, of mensen die samen willen reizen met iemand die minder mobiel is, een pak meer flexibiliteit geven. Deze mensen zouden, met een reservatietermijn van 3u, de dag zelf kunnen beslissen of en waar ze naartoe gaan sporen. Ik volg dit verder bij minister Bellot op zodat deze maatregel zo snel mogelijk ingevoerd wordt. Daarnaast blijven we met het probleem zitten dat er een aantal stations in de Kempen zijn waar mensen die minder mobiel zijn nog steeds helemaal niet terecht kunnen, zoals bijvoorbeeld in Tielen en Olen, al heb ik ook daar begrepen dat men aan een oplossing aan het werken is met mobiele teams van NMBS medewerkers,” aldus Van Camp.

Het terugdringen van de reserveringstermijn tot 3u in het station van Herentals zou dus een mooie stap vooruit zijn, maar dan zijn er ook wel een aantal investeringen in het station zelf nodig. Inne Vennekens uit Herentals stond afgelopen zaterdag in voor de begeleiding van een aantal mensen die minder mobiel waren op het Replay festival. De dag begon voor haar door deze mensen te gaan afhalen van de trein aan het station in Herentals (zie foto 1, 2 en 3). “Eigenlijk voldoet enkel spoor 1 om deze mensen op en van de trein te krijgen, want als zij aankomen of moeten vertrekken op de andere sporen, dienen zij de sporen aan de voorkant van het station over te steken, wat allesbehalve evident en veilig is. Er is namelijk geen helling of lift aan de andere perrons, dus rolstoelen kunnen niet via de ondergrondse toegang aan de perrons geraken. In Lier, een station dat qua structuur en indeling ongeveer gelijkaardig in elkaar zit als dat van Herentals, krijgen ze wel liften. Ook het gedeelte in en rond het station van Herentals is helemaal nog niet toegankelijk. Het was afgelopen zaterdag een hel om met deze mensen uit het station te geraken en richting Replay festival te gaan,” aldus Inne, die aandringt dat het stadsbestuur met NMBS rond de tafel gaat zitten en een plan uitwerkt om de toegankelijkheid van het station te verhogen.

Over de treinritten zelf was Vennekens ook allerminst opgezet. “Ik had alles op voorhand gereserveerd en doorgegeven bij NMBS, maar bij 1 van de 2 personen was men vergeten dat die zaterdag in het station van Herentals er uit moest. Gevolg: de deuren van de trein waren al terug dicht gegaan in Herentals, waardoor die jongen uiteraard in paniek sloeg. De trein was ook op het verkeerde spoor aangekomen, waardoor de rolstoel aan de voorkant van het station over de sporen moest rijden om bij de rest te geraken (Foto 2). De terugrit de dag nadien liep ook mis, aangezien men bij de NMBS was ‘vergeten’ door te geven dat de persoon er in Brussel af moest om daar over te stappen. Gevolg: ze waren zondag om 12u30 door mij in Herentals op de trein terug naar huis gezet en om 17u waren ze nog niet thuis. Als je dan weet dat 1 van de 2 personen ook nog eens hulp nodig heeft om naar het toilet te gaan, dan hoef ik er geen tekening bij te maken wat voor een ramp die terugrit was. Ondanks het feit dat ze een fantastische tijd gehad hebben op het Replay festival, is NMBS er in geslaagd om die mensen hun weekend helemaal naar de knoppen te helpen. Het gevolg is dat zij voor het eerst de trein niet meer durven te nemen,” aldus een ontgoochelde Inne.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is