Corona heeft veel Kempenaars tijdelijk werkloos gemaakt

Door Yoleen Van Camp op 26 november 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Uit een schriftelijke vraag die Federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) heeft gesteld aan de minister van werk, blijkt dat tussen maart en oktober 65.771 Kempenaars minstens 1 dag tijdelijk werkloos zijn geweest omwille van Corona. Bij die 65.771 Kempenaars ging het gemiddeld om 31 dagen tijdelijke werkloosheid. “Net zoals in heel de wereld, heeft Corona dus ook in de Kempen lelijk huisgehouden. Bij de relance maatregelen van de federale regering zal er dus ook voldoende aandacht en middelen naar onze streek moeten komen, daar zal ik op aandringen”, aldus Van Camp.

De Kempen, een regio met 500.000 inwoners, kreunt al een heel aantal maanden, samen met de rest van de wereld, onder het Covid 19 virus. Dat bleek al uit het aantal besmettingen in onze regio, maar dat blijkt nu ook uit het aantal tijdelijk werklozen. Yoleen Van Camp: “Van maart tot en met september zijn 65.771 Kempenaars minstens 1 dag tijdelijk werkloos geweest omwille van Corona, gemiddeld ging het om 31 dagen tijdelijke werkloosheid. Niet verrassend waren het meeste tijdelijk werklozen in Turnhout te vinden, daar ging het om 11.491 Turnhoutenaars die tussen maart en oktober niet konden gaan werken omwille van Corona, gevolgd door Geel met 5.159 tijdelijk werklozen en Mol met 4.498 tijdelijk werklozen. In april had onze regio met het meeste aantal tijdelijk werklozen omwille van Corona te maken, namelijk 55.862. In september was dit aantal gedaald naar 6.820.”

Het mag dus duidelijk zijn dat er bij de relance van de economie in dit land rekening zal moeten gehouden worden met de Kempen. “Op federaal vlak denk ik daarbij voor onze regio onder andere aan het behoud van het statuut als ontwrichte zone. Dit statuut geeft onze ondernemers een voordeel van 25% korting op de bedrijfsvoorheffing gedurende twee jaar voor nieuwe aanwerving die het gevolg is van investeringen. De maatregel stimuleert dus in belangrijke mate de jobcreatie in onze regio. Daarnaast zal ik er in het parlement op toezien dat bij alle relance maatregelen voldoende aandacht en middelen naar onze regio zullen komen”, aldus Van Camp.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is