Fietsenstalling station Herentals wordt verder overdekt en vernieuwd

Door Yoleen Van Camp op 30 januari 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk, NMBS

Federaal parlementslid en schepen van mobiliteit Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft bij NMBS kunnen afdwingen dat begin 2021 bijna alle fietsenstallingen aan het station overdekt zullen worden. “Nu staat het merendeel van de fietsen niet overdekt, wat niet comfortabel is en mensen er van weerhoudt om de fiets te nemen. Deze investering is een belangrijke stap in het realiseren van een modal shift in onze stad.”

Momenteel zijn er 954 plaatsen ter beschikking aan het station van Herentals om fietsen te stallen. De laatste telling van de NMBS – daterend van 20 juni – geeft een bezetting van 544 plaatsen. Dat verbaast niet, want het merendeel van de plaatsen is niet overdekt. Op vraag van schepen van Mobiliteit en Kamerlid Yoleen Van Camp komt daar verandering in.

Van Camp: “In de fietsstrategie van de NMBS is er een raamcontract opgemaakt voor het bijplaatsen van stallingen en overkappingen. Hiervoor is er een prioriteitenlijst opgemaakt waarbij Herentals nu is opgenomen in de lijst van de eerste aan te pakken stations. De studiedienst van NMBS is al ter plaatse geweest en plant twee grote nieuwe overkapte fietsstallingen, volgens typeplan – met afbraak van de oude overkappingen – voor 750 fietsen, inclusief een gedeelte afgesloten met toegangscontrole voor 110 fietsen. Een exacte planning is nog niet voorhanden, maar de bedoeling is om alles ten laatste tegen midden 2021 klaar te hebben.” Binnenkort worden de plannen uitgetekend.

Voor Van Camp komt deze investering op het ideale moment: “Met het ophogen van de spoorwegbrug over het kanaal, zal er vanuit de Koeterstraat ook een verbinding voor fietsers gerealiseerd worden zodat die naast het spoor kunnen doorfietsen tot aan het station. Daarnaast zal er ook een fietstunnel komen die een verbinding maakt tussen het station en Wuytsbergen (en verderop ook met Ekelen – om de oversteek van de toekomstige fietsostrade Herentals-Lier te verzekeren). Ook de fietstunnel aan de Belgiëlaan zal onder handen worden genomen en vernieuwd worden; de budgetten daarvoor zijn ingeschreven in het meerjarenplan. Ten slotte zijn de straten van de stationsomgeving in de GIP-fiches opgenomen, dus zij staan op de planning voor heraanleg van riolering en bestrating. Wij zetten alles op alles om het fietscomfort te verhogen en mensen te verleiden om zich zoveel mogelijk te voet, met de fiets en het openbaar vervoer te verplaatsen. De overdekte fietsenstalling zal toelaten dat mensen ook hun fiets comfortabel kunnen stallen als kers op de taart,” aldus Van Camp.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is