Groen, zitbanken en kleurrijke kunstwerken in Herentals centrum

Door Yoleen Van Camp op 29 september 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Vandaag werd het Herentalse winkelcentrum opgewaardeerd met zuurstofrijk groen, comfortabele zitbanken en kleurrijke hotspots. Verspreid over het kernwinkelgebied staan nu 53 stijlvolle boombakken met winterharde kurkeikenbomen. Op de hoek Grote Markt en de Zandstraat vormen twee extra grote kurkeiken in bijpassende boombakken met geïntegreerde zitbanken de toegangspoort naar de winkelstraat.  

Verder vindt u aan de Zandpoort en op de hoek Zandstraat en Collegestraat twee hippe trendy signalisatiemarkeringen: eentje in de vorm van een hart dat dienst doet als zitbank, en een tweede in de vorm van een harten boog. Op deze hotspots kunt u verpozen of dé perfecte selfie nemen waarmee u Herentals in de kijker zet. Dit zijn opvallende eyecatchers op maat van Handelshart vzw en handelaars enerzijds en inwoners  anderzijds, eyecatchers die ervoor zorgen dat handelaars en bezoekers en inwoners zich spontaan achter het initiatief scharen en zelf content beginnen delen (shared content) op sociale media, selfies maken met Handelshart Herentals-tools, gerelateerde #’s gebruiken, op sleutelmomenten @handelshartherentals en @zandstraat vermelden…  

“Het project Straat in het Vizier wordt voor 490.000 euro gesubsidieerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Provincie Antwerpen past 328.000 euro bij. De lokale besturen van Geel, Herentals, Heist-op-den-Berg, Mol en Hoogstraten investeren elk om en bij de 80.000 euro in het project (samen 407.000 euro).” meldt schepen van Lokale Economie Yoleen Van Camp.  “Het doel van deze investeringen is de Zandstraat aantrekkelijker en dynamischer te maken en één visueel geheel van het kernwinkelgebied te maken.” 

“Vijf Kempense centrumsteden zijn betrokken bij het EFRO-project “Straat in het Vizier”: Herentals, Geel, Mol, Hoogstraten en Heist-op-den-Berg,” vult gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen aan. “Ze leren van elkaar hoe ze hun kernwinkelgebied kunnen versterken, maar leggen elk hun eigen accent. Elke winkelas heeft dan ook haar eigen specifieke karakter. In Herentals kiezen het stadsbestuur en de handelaars onder andere voor meer groen.” 

Door de oprichting van de vzw Handelshart Herentals in oktober 2019, kan de hefboom van Straat in het Vizier verder uitgerold worden over de rest van het kernwinkelgebied en bij uitbreiding over heel Herentals en deelgemeenten. 

Het pilootproject “Straat in het vizier” (SIHV) is een totaal concept waarbij met Europese middelen de lokale overheid door gerichte acties één ondernemende straat de Zandstraat,  kan dynamiseren en versterken. Tijdens een DNA-onderzoek leerden we de probleempunten kennen, en werd een actieplan opgesteld. De winkelstraat had behoefte aan extra kleur, groen en humor. Vandaag wordt hier concreet uitvoering aan gegeven.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is