Herentals investeert fors in handelaars en horecanten

Door Yoleen Van Camp op 15 maart 2019, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Het nieuwe stadsbestuur van Herentals trekt resoluut de kaart van onze middenstanders en horecanten. Schepen van Middenstand Yoleen Van Camp (N-VA) kondigt de eerste belangrijke maatregelen af om de winkelstraten weer volop te doen herleven. Concreet verviervoudigt het budget voor handelaars en horecanten. De belasting op bank- en financiewezen, verblijfsbelasting en sluitingsuur worden afgeschaft. In een nieuw orgaan - genaamd Handelshart Herentals - krijgen voortaan àlle winkeliers en horecanten een stem. En vanaf volgende maand opent de stad een lumineus nieuw winkelconcept voor starters, in de Zandstraat.

Schepen van Middenstand, Yoleen Van Camp: “Met bijna 200 zaken tussen de twee unieke stadspoorten op minder dan 500 meter van elkaar kan het handelscentrum the place to be worden. Dan moeten wel onze ondernemers handelaars en horeca-uitbaters veel beter ondersteund worden. Het budget hiervoor verviervoudigt dan ook en er komt een nieuw overlegorgaan waar àlle handelaars en horecanten gehoord worden en kunnen meedenken en -bouwen aan een bruisende stad. Ik hou eraan te benadrukken dat we zo snel kunnen schakelen dankzij de enorme inzet en expertise van onze stadsdiensten op dit dossier. Een eerste afstemming van het concept binnen de huidige structuren en koepels kon alvast op enthousiaste geluiden rekenen.”

Handelshart Herentals

In het nieuwe overlegorgaan Handelshart Herentals krijgt elke winkelier en horecant een stem. Het overlegorgaan bepaalt de strategische richting van het handelsgebeuren. Handelshart Herentals zal zo mee beslissen over de marketing van groot Herentals als belevings- en shoppingstad, advies verlenen over activiteiten op het grondgebied en het ontwikkelen van nieuwe concepten of projecten die shoppers naar Herentals kunnen lokken.

Schepen Yoleen Van Camp: “Om te verzekeren dat de nieuwe concepten een professionele uitstraling hebben en we kunnen investeren in vernieuwende belevingsideeën om bezoekers naar onze stad te trekken, zorgen we voor extra middelen en dokterden we een formule uit waarmee niet alleen elke zaak mee in bad getrokken wordt, maar het budget verviervoudigt. Bovendien kunnen we zo de belasting op het bank- en financiewezen, de verblijfsbelasting en het sluitingsuur afschaffen.”

Concreet komt er een promofonds van zo’n 200 000 euro dat de vzw Handelshart Herentals zelf beheert en besteedt. De Herentalse winkeliers en horecanten betalen voortaan àllen een jaarlijkse, vaste bijdrage die de stad verdubbelt.

Innovatief winkelcentrum voor starters

En er staat nog meer op til in de Herentalse winkelstraten. Binnenkort opent de stad een lumineus en innovatief winkelcentrum voor starters.

Schepen Yoleen Van Camp: “We verwierven daarvoor een contract met het prachtige pand waar vroeger “Di” huisde. Dit ruime pand zullen we vanaf april inrichten als winkelcentrum voor starters, met de nodige ondersteuning om van daaruit een succesvolle zaak uit te baten in onze winkelstraten. Als stad blijven we ook het goede voorbeeld geven en geven we op het eindejaar onze medewerkers Helemaal Herentals cadeaucheques. Binnenkort ontvangt ook elk huwelijkspaar de cheques. Elke euro die we naar onze middenstand en horeca kunnen pompen, telt. De cheques gaan ook digitaal, om het gebruik nog verder te stimuleren.”

De stad bekwam ook subsidies voor een ondersteuningstraject met de provincie om de uitstraling van stad en kernwinkelgebied te vergroten. De eerste resultaten daarvan volgen binnenkort!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is