Herentals krijgt een cyclocross van formaat!

Door Yoleen Van Camp op 30 oktober 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Op woensdag 23 december vormt Sport Vlaanderen in Herentals het decor van een gloednieuwe cyclocross die onderdeel uitmaakt van de X2O Badkamers Trofee. Herentals neemt dit jaar de plaats in van de Azencross in Loenhout die niet kan doorgaan.

De Azencross in Loenhout valt dit seizoen weg. Het parcours van die cyclocross ligt grotendeels in een dichtbevolkte dorpskern en is daarom moeilijk af te sluiten voor publiek. Dat is echter de volgende weken en wellicht maanden een absolute voorwaarde om een topsportevenement zonder publiek te laten doorgaan. De organisatie van de X2O Badkamers Trofee moest snel op zoek naar een vervanger en kwam bij het stadsbestuur van Herentals en Sport Vlaanderen uit.

Christophe Impens van organisator Golazo: “Nadat we eerst in Wuustwezel zelf een oplossing zochten, maar niet vonden, wilden we absoluut in de provincie Antwerpen blijven. We richtten ons vizier op een afgesloten terrein waar je volledig coronaproof een mooie cross kan organiseren. Erwin Vervecken, onze coördinator cyclocross en inwoner van Herentals, kwam al snel bij het domein in Herentals uit, waar de oude skiheuvel heel wat mogelijkheden biedt. We gingen meteen met het stadsbestuur rond de tafel zitten en zijn erg blij dat het bereid is ons te helpen. Wij kunnen garanderen dat wij op die plaats een cross kunnen neerzetten, volledig volgens de geldende corona-maatregelen en protocollen voor topsport, en dus zonder publiek.”

Schepen Yoleen Van Camp: “Voor alle duidelijkheid, voor dit jaar springen wij als stad in de bres om het veldrijden te depanneren en in Herentals een cross te laten doorgaan die coronaproof is, dus zonder publiek. Op die manier helpen we de topsport uit de nood, waar onze Herentalsenaren en Kempenaars kunnen genieten, veilig uit hun kot, hoe hun kampioenen op eigen bodem schitteren. Zeker in deze donkere dagen waar er, omwille van corona, weinig beleving is, is dit belangrijk. Ook volgend jaar is de topcross bij ons welkom, hopelijk dan met publiek om de kampioenen live te ontmoeten en aan te moedigen. Herentals is de thuisbasis van vele kampioenen zoals Wout Van Aert, Sanne Cant, Erwin Vervecken, Paul Herygers en uiteraard Rik Van Looy, de Keizer van Herentals. Wielersport van het allerhoogste niveau hoort hier dus thuis, in Herentals, in onze stad.”

Schepen Patrik De Cat: “Herentals was al langer vragende partij om een topcross te kunnen organiseren, maar de puzzelstukjes vielen nooit perfect samen. We zijn verheugd dat we van de nood een deugd maken en dit kunnen faciliteren. Een naam voor de cross die de wielergeschiedenis van Herentals eer aan doet, hebben we nog niet. Dee wordt binnenkort gekozen en dan zullen er ook meer details bekend gemaakt worden over het parcours. Eén ding is zeker: de beroemde skiberg die voor veel Herentalsenaren herinneringen oproept, maakt zeker deel uit van de omloop!”

De veldrit op het domein van Sport Vlaanderen in Herentals vindt plaats op woensdag 23 december. De organisator verschuift dus ook de oorspronkelijke datum van 29 naar 23 december. Dit zorgt voor een bredere spreiding van de cyclowedstrijden in de drukke kerstperiode, wat ook voor de crossers een betere oplossing is. De cross in Herentals wordt live uitgezonden op Sporza, zowel de elite vrouwen als de elite mannen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is