Mondelinge vraag aan minister Bellot: Aansluiting IC Hamont/Hasselt

Door Yoleen Van Camp op 13 november 2018, over deze onderwerpen: Lokaal werk, NMBS

Meneer de minister, de laatste weken komen er steeds meer klachten dat er in Herentals geen aansluiting voorzien wordt zowel naar Brussel als naar Mol, en dit terwijl deze treinen steeds binnen de voorziene 6 minuten vertraging zaten.

Zo was er het frappante voorbeeld van de trein vanuit Brussel die zo goed als stilstond in Herentals, terwijl op dat moment de IC Hamont/Hasselt voor de neus van alle passagiers vertrok, terwijl de vertraging nochtans geen 6 minuten bedroeg.

Vandaar mijn vragen aan u:

  1. Hoe komt het dat deze aansluiting de laatste tijd zo vaak mis loopt, ook en vooral als de trein vanuit Brussel slechts een minieme vertraging heeft?
  2. De trein vanuit Brussel komt aan op spoor 3 in Herentals, die vanuit Antwerpen (naar Hamont/Hasselt) op spoor 2. Op deze manier kunnen reizigers vlot overstappen en hoeven ze niet van perron te veranderen. Mijn vraag is waarom dit ’s ochtends niet kan? Nu komt de trein naar Brussel aan op spoor 2 in Herentals en deze naar Antwerpen (komende vanuit Hamont/Hasselt) op spoor 1, waardoor mensen steeds de trappen moeten afspurten, tunnel door moeten en de trappen terug omhoog moeten zodat ze hopelijk hun aansluiting naar Brussel kunnen halen. Kunnen beide treinen, net zoals op de terugrit, niet op hetzelfde perron aankomen?

Minister François Bellot: Beste collega, de NMBS laat mij weten dat reizigers die van Brussel komen in Herentals normaal binnen de 7 minuten een aansluiting hebben naar Mol en Hamont. Infrabel voegt eraan toe dat de IC-trein naar Hamont een wachttijd heeft van twee minuten in het geval van een kleine vertraging van de IC-trein vanuit Binche-Brussel. Tijdens de avondpiek hebben drie IC-treinen naar Hamont zelf een wachttijd van 5 minuten. De NMBS stelt dat bij een vertraging van meer dan 6 minuten de trein richting Mol helaas niet kan wachten. Deze trein moet absoluut op tijd in Neerpelt aankomen, anders geeft hij zijn vertraging door aan de trein die hij kruist in de omgekeerde richting, aangezien er een enkele spoorlijn is tussen is tussen Mol en Hamont. Wanneer de trein uit Brussel minder dan 6 minuten vertraging heeft, moet de aansluiting echter verzekerd worden. De NMBS maakt haar personeel op het terrein bewust van de noodzaak om deze instructie na te leven en zal hierop ook vaker controles uitvoeren.

In elk geval is de stiptheid van de IC-trein die uit Brussel komt, inderdaad problematisch. Om die problemen op te lossen werd onlangs een taskforce opgericht.

Over de voorziene perronbezetting heb ik het antwoord in bijlage voor u.
 

Yoleen Van Camp (N-VA): Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord. Dat klinkt heel goed. Dat zullen de reizigers die hun aansluiting moeten halen, heel graag horen. Ik dank u dat u aandacht hebt voor hun problematiek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is