Mondelinge vraag aan minister De Backer: Proximus verbinding tussen Herentals en Lier

Door Yoleen Van Camp op 13 juli 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk, NMBS

Heel wat Kempenaars hebben het al ervaren: Op de trein tussen Herentals en Lier is er quasi geen stabiele verbinding van Proximus. Dit is, om heel wat redenen, betreurenswaardig. Als we meer mensen uit het autoverkeer willen halen, dan moeten we de troeven van een treinrit uitspelen, en kunnen werken op de trein is er daar zeker één van. Maar als de verbinding het op zo een groot en veelgebruikt stuk laat afweten, dan ben je daar niet veel mee.

Ik vind het opmerkelijk dat de dekking van dat stuk door Proximus zo slecht is. Het gaat hier niet over een uithoek, integendeel, het gaat om een zeer drukke verbinding tussen 2 steden. Al het verkeer dat uit de Kempen en (een deel van) Limburg komt en naar Antwerpen en/of Brussel moet, passeert over dat traject.

Mijn vragen aan u:

  1. Is Proximus hiervan op de hoogte? Indien zo, welke actie gaan zij ondernemen?

Minister Philippe De Backer: Ik zal met een bekentenis beginnen. Ik ben een fan van de Kempen. Ik kom daar zeer graag.

Ik kom nu tot uw vraag. Proximus heeft analyses gemaakt. De dekking wordt inderdaad zwakker op sommige plaatsen van het traject. Dat heeft te maken met de inplanting van het groen, van de bomen, die het signaal belemmeren of verstoren. Ze verzwakken het radiosignaal, waardoor er effectief een slechte verbinding tot stand kan worden gebracht. Het echte issue is dat het type van de omgeving niet toelaat om bijkomende infrastructuur, zoals zendmasten, te plaatsen. Op korte termijn is dat probleem dus niet op te lossen. Proximus is er zich wel van bewust dat er een oplossing moet komen en bekijkt samen met de spoorwegmaatschappijen of er eventueel andere oplossingen mogelijk zijn.

 

Yoleen Van Camp (N-VA): Mijnheer de minister, het doet mij plezier dat u graag naar de Kempen komt en onze regio ook kent. Het doet me ook veel plezier dat u vertrouwd bent met de problematiek.

Er zijn ook andere regio's waar er veel groen is. Wellicht zijn er dus oplossingen mogelijk. Ik wil u en Proximus bedanken voor het zoeken naar alternatieven die op korte en middellange termijn toegepast kunnen worden om dat euvel op te lossen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is