Mondelinge vraag aan minister De Block: Corona - lossen illegalen gesloten centra

Door Yoleen Van Camp op 10 juni 2020, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

De voorbije weken en maanden herhaalde u in de commissie meermaals dat bij het massaal lossen van illegalen uit de gesloten centra omwille van de corona crisis, er geen illegalen werden gelost die feiten van openbare orde hebben gepleegd. Ik citeer u letterlijk uit het integraal verslag van de commissie Binnenlandse Zaken van 29 april 2020: “Er waren bij de eenmalige loslating geen mensen die feiten hadden gepleegd tegen de openbare orde.”

Groot was dan ook mijn verbazing toen de Dienst Vreemdelingenzaken, tijdens de hoorzittingen van 9 juni 2020 in de commissie Binnenlandse Zaken, het volgende verklaarde over het lossen van illegalen uit de gesloten centra omwille van de corona crisis: “Geen enkel persoon met een strafrechtelijk verleden is gelost. Openbare orde is iets anders natuurlijk, mensen met 2 of 3 PV’s, dat is een andere zaak, maar niemand met een veroordeling.”

Mijn vraag aan u:

  1. Waarom heeft u verschillende malen in de commissie gezegd dat er geen illegalen gelost werden die feiten van openbare orde hadden gepleegd en waarom spreekt DVZ dat tegen? Wat is nu de waarheid?
  2. Hoeveel illegalen werden er de voorbije 3 maanden gelost omwille van de corona crisis die feiten van openbare orde hadden gepleegd? Over welke feiten exact ging het dan?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is