Mondelinge vraag aan minister De Block: Corona – nomenclatuurnummers covid thuisverpleging aantallen

Door Yoleen Van Camp op 18 juni 2020, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Na lang aandringen ging u in op de vraag om de nomenclatuur voor de thuisverpleging te verhogen in het kader van Covid, én met terugwerkende kracht. Dit is een mooi signaal naar de sector die het zo hard te verduren heeft.

Er leeft bij de sector echter vrees dat, nu we volop in de fase van de exit zitten, deze verhoging van de nomenclatuur zal teruggeschroefd worden en terug op hetzelfde lage niveau van voor de Corona crisis zal gezet worden. Er is een structureel probleem met de honoraria van de thuisverpleging, bijvoorbeeld 5 euro voor een inspuiting dekt niet eens materiaalkost, laat staan verplaatsing, administratie, met ook verplichte inlezing e-ID, tijd, ...

Al 2 commissies lang heb ik u onderstaande vragen gesteld. In de laatste commissie heeft u gezegd dat de resultaten 22 juni eindelijk beschikbaar zouden zijn. Vandaar herneem ik graag mijn vragen:

  1. Kunt u aangeven hoe vaak al beroep werd gedaan op de nomenclatuurnummers covid voor de thuisverpleging, zodat we kunnen inschatten hoeveel thuisverpleegkundigen de zorg voor covid-patiënten opnemen?
  2. Kunt ook een overzicht geven van de opdeling in de tijd (dus hoeveel werd die aangevraagd voor zorgen in maart, april, mei en juni?)
  3. Welke totaalkost hebben deze nomenclatuurnummers covid al meegebracht voor de overheid?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is