Mondelinge vraag aan minister De Block: Corona - rellen aan Brugse Poort met illegalen

Door Yoleen Van Camp op 13 mei 2020, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Het is al enkele weken onrustig in de Brugse Poort. Er zijn spanningen die te maken zouden hebben met de coronalockdown, de ramadan en rivaliserende drugsdealers. Begin mei waren er nog twee zware vechtpartijen, waarbij drie mannen werden opgepakt. Een paar dagen voordien gingen al eens 15 mannen met elkaar op de vuist, de dag nadien werd opnieuw gevochten. Nadien pakte de politie drie mensen zonder legale verblijfspapieren op. Ze worden verdacht van drugshandel. In een garagebox werd toen cocaïne gevonden. Verder werd ook cash geld en een slagersmes in beslag genomen.

Mijn vragen aan u zijn:

 1. Wat is er met deze opgepakte illegalen gebeurd? Hebben zij gewoon een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten of zijn zij ook echt naar een gesloten centrum gestuurd en/of al uitgewezen?
  • Om welke nationaliteiten gaat het? welke straffen hebben zij opgelegd gekregen?
  • Moeten zij de aangebrachte schade vergoeden?
  • Kan u bevestigen dat de aanleiding van deze incidenten inderdaad te maken had met drugs en de ramadan?
 2. Dit soort incidenten toont aan dat de capaciteit in onze gesloten centra terug opgekrikt moet worden, nadat u daar in het begin van de corona crisis de helft gelost heeft. Bent u dat van plan of al aan het doen? Indien zo, hoe zal dat concreet verlopen?
 3. Hoeveel illegalen die de voorbije weken in contact zijn gekomen met de politie wegens schending van de openbare orde, heeft u gewoon terug los gelaten met een bevel om het grondgebied te verlaten, omdat u geen extra capaciteit wilde vrij maken in de gesloten centra tijdens de corona crisis?
 4. Zijn er bij deze incidenten illegalen betrokken geweest die eerder al eens opgepakt waren en toen een bevel hadden gekregen om het grondgebied te verlaten?
 5. Hoeveel incidenten zijn er gemiddeld per maand waarbij illegalen betrokken zijn en hoeveel zijn er de voorbije 2 maanden geweest, tijdens de lockdown?
 6. Zijn er op andere plaatsen de voorbije maanden nog rellen geweest waarbij illegalen aanwezig en betrokken waren?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is