Mondelinge vraag aan minister De Block: Corona – verpleegkundigen bis bis

Door Yoleen Van Camp op 29 april 2020, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Voor de 5de week op rij, bevraag ik u graag naar de steunmaatregelen voor de zorgsector:

  1. U antwoordde vorige week dat de verdeelsleutel voor het miljard voor de ziekenhuizen rond omzet en aantal covid-patiënten zou afgeklopt worden. Is dit nu al rond? En dit miljard waren voorschotten, worden er ook structurele middelen vrijgemaakt? U erkende al dat de aangekondigde bonus voor zorgpersoneel geblokkeerd zit, dat is erg jammer. Hebt u daar al oplossingen?
  2. De thuiszorg. U zei daar dat u tegemoetkomt aan onze vraag om niet alleen voor covid-zorg een tegemoetkoming te voorzien, maar ook een verhoogd honorarium en tegemoetkoming voor materiaal. Echter erkende u dat er nog niets concreets is, geen nomenclatuurnummers en geen bedragen. Ondertussen al wel? En gaan die dan met terugwerkende kracht gelden? Hoe gaan de zorgen en extra kosten voor materiaal door covid van de afgelopen anderhalve maand vergoed worden?
  3. Het beschermend materiaal: ik ontvang vorige week nog berichten van thuisverpleging die geen beschermingsmateriaal had, vooral maskers en handschoenen. U zei de chief officer te conctacteren, tot nu toe had dat nog geen oplossing. Wat stelt u voor?

3 vragen, al 5 weken dat ik ze stel en ik zal op de nagel blijven kloppen tot ons zorgpersoneel het respect en de steun krijgt die het verdient.

Minister Maggie De Block: Mevrouw Van Camp, u vroeg naar het exact nomenclatuurnummer en het bedrag om extra kosten in de thuisverpleging te compenseren. Er wordt mij gezegd dat dit in de pijplijn zit: het wordt eind deze week of ten laatste volgende week gepubliceerd. Zoals u weet, duurt het ontwikkelen van een nomenclatuurnummer bij het RIZIV anders minstens zes maanden. Men heeft hier dus erg hard aan doorgewerkt.

 

Yoleen Van Camp (N-VA): Geldt dat dan ook met terugwerkende kracht?

 

Minister Maggie De Block: Dat moet ik nog vragen. Ik heb het gevraagd aan mijn adviseur, maar dat wist zij ook niet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is