Mondelinge vraag aan minister De Block: Corona - vrijwillige terugkeer Syriërs

Door Yoleen Van Camp op 16 juni 2020, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Meer dan duizend Syriërs zijn sinds 2017 met financiële steun van de Duitse regering vanuit Duitsland naar hun land van herkomst teruggekeerd. Dat laat het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Vanwege de “aanhoudend complexe veiligheidssituatie" in Syrië, promootte de Bondsregering de terugkeer naar eigen land lange tijd niet, is te lezen op de website over de het programma. Maar daar is de laatste jaren dus terug verandering in gekomen.

Omwille van de Corona maatregelen is er ook hier een druk op de opvang. Zo moest u honderden illegalen vrijlaten uit de gesloten centra en ook in de open centra waren er heel wat maatregelen nodig om te voldoen aan de regels rond social distancing. Alleen al in dat kader is inzetten op vrijwillige terugkeer dus een must.

Vandaar mijn vraag:

  1. Hoeveel Syriërs keerden er vanuit ons land terug naar Syrië, op basis en dankzij een financiële tegemoetkoming van de overheid? Graag een overzicht van de voorbije 5 jaar, opgesplitst per jaar en tot zo recent mogelijk.
  2. Welke maatregelen voorziet u om hier de komende tijd nog meer op in te zetten?

Minister De Block: Qua vrijwillige terugkeer staan we in deze moeilijke maanden aan de top in Europa met 223 vertrekkers. Het spreekt daarnaast voor zich dat vrijwillige terugkeer naar Syrië niet vanzelfsprekend is. De terugkeer naar dat land via de IOM is voorlopig opgeschort maar de situatie wordt continu gemonitord. Vanuit Duitsland is er wel vrijwillige terugkeer naar Syrië, zij het erg beperkt. Dat gebeurt echter niet in samenwerking met de IOM.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is