Mondelinge vraag aan minister De Block: Corona - zorgpersoneel instellingen

Door Yoleen Van Camp op 4 juni 2020, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Wat het zorgpersoneel en de zorgbonus betreft, had u vorige commissie gezegd dat de vakbonden op de rem waren gaan staan en dat er ook nog gesprekken nodig waren met de deelstaten, zodat de zorgbonus ook van toepassing zou zijn voor het personeel in de WZC’s.

Mijn vragen aan u:

  1. Is er ondertussen al schot in de zaak? U had namelijk vorige commissie ook gezegd dat de gesprekken bleven lopen, zowel met de vakbonden als met de deelstaten.
  2. Welke bedragen heeft u voor ogen wat betreft deze zorgbonus?
  3. Zal u er voor zorgen dat de uitbetaling hiervan via het BFM zal gaan, zodat er meer handen aan het bed komen? Welke grendels zal u daarvoor voorzien, bijvoorbeeld via verhoging van de normbestaffing (in samenspraak met de deelstaten)?

Minister De Block: Mevrouw Van Camp, ik heb over die premie nog een vraag gekregen van mevrouw Samyn. Het is niet zo dat wanneer u het drie keer per week vraagt, u drie keer een ander antwoord krijgt. Ik heb het reeds gezegd: federaal is daarover een afspraak en de afstemming met de regio's hierover loopt nog. Dat is terug op tafel gekomen van het sociaal overleg. De sociale partners zeggen dat de sector meer nood heeft aan structurele maatregelen. Het is echter zeker niet van tafel.

Dan kom ik aan het zorgpersoneelfonds. Er is daarover een voorstel behandeld in het Parlement. Er is de mogelijkheid om meer handen aan het bed te hebben en om meer op te leiden. Ik hoop dat dit voorstel vlot kan worden geïmplementeerd. Dat zal echter niet simpel zijn gezien de krapte op de arbeidsmarkt.

Het sociaal overleg is opgestart. Er is het engagement genomen om dat op een serene manier te laten verlopen en vooral om tot oplossingen te komen in de komende weken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is