Mondelinge vraag aan minister De Block: Inspanningen om de uitstroom van asielzoekers te verbeteren

Door Yoleen Van Camp op 3 december 2019, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

In de plenaire zitting van 28.11.2019 in de discussie over het spreidingsplan voor bootmigranten - waar de Franstalige liberalen en de CD&V in de commissie, samen met (extreem)links, stemden om nóg meer migranten in te vliegen naar dit land, terwijl we echt al ons deel hebben gedaan - verantwoordde u zich. U erkende dat u door gebrekkig beleid extra plaatsen opent aan sneltempo om de hoge instroom aan asielzoekers te kunnen opvangen. U zei ook dat u intussen wel de oorzaak: de verhoogde instroom en de vertraagde uitstroom aanpakt. Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door de capaciteit op DVZ en van de repatriëringscentra te verhogen. Op de hoorzitting van deze week gaf net de DVZ aan dat de capaciteit daar ondermaats is.

  1. Graag verneem ik van u wat u precies bedoelt met uw uitspraak dat u hard werkt om de in- en uitstroom van asielzoekers respectievelijk in te perken en te verhogen zodat het aantal afneemt, en de nood aan het forceren van opvangplaatsen kan dalen? Op welke domeinen, met welke bijkomende budgetten en met welk beleid?
  2. Hoe verhoudt zich dat tot de extra middelen voor opvang? Daar vroeg u fors meer budget voor? Hoeveel al in totaal, hoeveel extra? En hoeveel precies om de instroom in te dijken en de uitstroom te versnellen én te verhogen?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is