Mondelinge vraag aan minister De Block: Meldpunt radicalisering Fedasil

Door Yoleen Van Camp op 16 januari 2020, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Het personeel van Fedasil kreeg begin 2016 een cursus over het opsporen van radicalisering. Die spoedcursus bestond uit drie luiken: een juridisch luik, een bijdrage van de Staatsveiligheid en een uiteenzetting over het proces van ­radicalisering, onder meer door deradicaliseringsambtenaren uit Brussel en Vilvoorde. De nadruk lag op preventie.

Daarnaast werd er een ook een meldpunt voor radicalisering opgericht bij Fedasil. Bij het minste signaal moet het personeel dat meldpunt contacteren.

Mijn vragen aan u:

  1. Bestaat dit meldpunt nog steeds? Indien zo, hoeveel meldingen zijn daar de voorbije 5 jaar binnen gekomen? Kan u dat opsplitsen per jaar, per maand en per centrum van waaruit de melding kwam?
  2. Bij de oprichting van dit meldpunt werden er 10 voltijdse mensen vanuit DVZ hiervoor ingeschakeld. Hoeveel mensen zijn hier momenteel nog bij werkzaam?
  3. Krijgen de maatschappelijke assistenten en verder nog personeel vandaag nog altijd die opleiding mee? Indien wel: voor wie geldt het allemaal? Indien niet: sinds wanneer is dat opgehouden en waarom?
  4. Heeft u er een idee van wat er met die meldingen is gebeurd?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is