Mondelinge vraag aan minister De Block: Middelen voor IFIC

Door Yoleen Van Camp op 30 augustus 2019, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Mevrouw de minister, ik stelde eerder al vragen over de IFIC-verloning, een bijkomende verloning voor verplegend personeel. Bij de invoering worden organisaties, bijvoorbeeld voor thuisverpleging, verplicht om deze bijkomende verloning te storten naar het personeel dat er recht op heeft. Echter worden de middelen vanuit uw overheden en diensten naar de werkgevers al maanden en ondertussen al jaren niet gestort. De verplegende diensten (werkgevers) pre-financieren deze maatregel dus al geruime tijd.

Toen ik u er vorige legislatuur vragen over stelde, zei u dit schandalig te vinden en u er persoonlijk over te zullen buigen dat dit in orde zou komen. Maanden later, aan het begin van de nieuwe legislatuur is dit nog altijd niet het geval.

  1. Wat is hier misgelopen en heeft uw tussenkomst niet het gewenste effect gehad?
  2. Ook krijg ik signalen vanuit het werkveld dat de subsidies voor de verschillende cao’s, die gebruikelijk begin augustus doorgestort worden, dit jaar ook op zich laten wachten. Hoe komt het dat de werkgevers dit alles moeten pre-financieren?
  3. Viseert u maatregelen om deze pre-financieringen te verlichten? Dewelke? Worden er interesten voorzien op de pre-gefinancierde bedragen? Waarom niet en bent u dat van plan?
  4. Is er geen efficiëntere manier om die subsidies uit te betalen dan telkens via een sociale kas, die in feite een doorgeefluik is?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is