Mondelinge vraag aan minister De Block: Opvolging Transmigranten

Door Yoleen Van Camp op 25 november 2019, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Mevrouw de minister, in de commissie van 16 oktober 2019 stelde ik u hier al een vraag over, maar de problematiek blijft uiteraard zeer actueel, zie bijvoorbeeld maar naar het voorval in Landen een paar dagen geleden waarbij een tiental transmigranten een vrachtwagenchauffeur gemolesteerd heeft op de E40-parking in Walshoutem. Ze vielen hem aan met speren, staven en machetes, luidt het bij politiebronnen in de pers. Daarnaast worden er de laatste weken regelmatig transmigranten aangetroffen in koeltransporten in de haven van Zeebrugge. Om maar te duiden, de problematiek is nog steeds zeer acuut.

Mijn vragen aan u zijn:

  1. U zei dat er overleg liep met de VK om het door ons uitgestippeld 10-puntenplan in de praktijk te brengen, hoe ver staat u daarmee? Welke gesprekken hebben er precies wanneer op welke niveaus plaatsgevonden en met welke resultaten?
  2. U zei op 16.10 dat u "die maand nog" een evaluatie plande van de werking van de centra. Hoe ver staat het daarmee? Wat hebt u hoe onderzocht, wat zijn de resultaten en welke gevolgen gaat u daaraan geven?
  3. U zei op 16.10 dat u minister De Crem opdracht had gegeven om alternatieven uit te tekenen voor het transitcentrum 127bis. Ik gaf u de suggestie van provinciale satellieten, maar andere opties die meer inspelen op exacte geografische spreiding is mogelijk. Wat is er onderzocht en wat is er uit de bus gekomen met welke pro en contra's? U zei met een gezamenlijk advies te komen. Waar is het? Wat luidt het?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is