Mondelinge vraag aan minister De Block: Tekort aan verpleegkundigen

Door Yoleen Van Camp op 30 januari 2020, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Verpleegkundigen in Vlaanderen zorgen gemiddeld voor 9,4 patiënten. De internationaal aanvaarde norm is nochtans ten hoogste 8. Dat bleek uit een nieuw rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Daarin staat ook dat er de komende jaren duizenden extra verpleegkundigen nodig zijn.

U weet dat ik hier vorige legislatuur ook al regelmatig vragen over heb gesteld en toen ook al heb geduid op de tekorten die dreigen, op de slechte werkomstandigheden en vooral op het feit dat we nu al te weinig verpleegkundigen hebben per aantal patiënten.

Het goede nieuws uit het KCE rapport is dat het aantal verpleegkundigen in de Belgische ziekenhuizen de afgelopen 10 jaar is toegenomen. Maar ondanks alle inspanningen zijn er nog steeds te weinig verpleegkundigen om de stijgende zorgbehoeften op te vangen. Gemiddeld staat elke verpleegkundige in voor 9,4 patiënten. Specifiek: 7 patiënten 's morgens, bijna 9 's avonds en 18 's nachts. Dat is niet zonder gevolgen voor de patiënten. Uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen van vorig jaar bleek dat de helft van onverwachte overlijdens in onze ziekenhuizen te maken heeft met een tekort aan verpleegkundigen. 

Het rapport van het KCE  roept op om dit jaar nog wettelijk te bepalen hoeveel patiënten een verpleegkundige maximaal kan verzorgen en dat er forse investeringen komen. Ook raadt het rapport aan dat andere medewerkers niet-verpleegkundige taken kunnen overnemen.

Mijn vragen aan u zijn dan ook:

  1. Welke maatregelen en investeringen plant u naar aanleiding van dit rapport?
  2. Waarom is de situatie de voorbije jaren zo kunnen escaleren? Had u niet eerder moeten ingrijpen?
  3. Wat is voor u het ideale aantal patiënten waarvoor 1 verpleegkundige kan/moet instaan?
  4. U heeft in de commissie laatst gezegd dat het importeren van verpleegkundigen uit, bijvoorbeeld, Oost-Europa een oplossing is. Maar als de werkomstandigheden even slecht blijven, zullen ook zij afhaken, dus dat is helemaal geen oplossing. Bent u het daar mee eens?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is