Mondelinge vraag aan minister De Block: Terugbetaling tocilizumab (Roactemra) bij seronegatieve neuromyelitis optica (NMO)

Door Yoleen Van Camp op 27 november 2018, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Mevrouw de minister, voor de zeldzame aandoening NMO, seronegatieve neuromyelitis optica, wordt de behandeling tocilizumab (merknaam: Roactemra) getest. Om de terugbetaling te regelen voor de aandoening, moet de firma een aanvraag indienen, deze bij de CTG beoordeeld worden vooraleer een terugbetaling mogelijk is.

  1. Heeft de firma al een aanvraag ingediend voor tocilizumab bij NMO?
  2. Indien niet: heeft u plannen om de firma hiertoe aan te sporen?
  3. Indien wel: in welke fase zit het terugbetalingsaanvraag proces precies?

Minister Maggie De Block: Mevrouw Van Camp, voor de terugbetaling van tocilizumab, een geneesmiddel van het bedrijf Roche, is nog geen dossier ingediend ter behandeling van seronegatieve neuromyelitis optica bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen.

De reden is waarschijnlijk dat de indicatie van seronegatieve neuromyelitis optica nog niet geregistreerd is voor die farmaceutische specialiteit en dus niet vermeld wordt op de wetenschappelijke bijsluiter. Roche heeft dus geen aanvraag ingediend, waarschijnlijk omdat het eerst de indicatie moet registreren. Als het bedrijf nu een aanvraag zou indienen zonder registratie van de indicatie, zal die aanvraag nooit worden goedgekeurd. Het moet dus stap voor stap gaan en eerst de indicatie geregistreerd krijgen.

Wij weten natuurlijk niet hoe het staat met de klinische studies en of er al genoeg bewijs is, maar zodra Roche de indicatie heeft geregistreerd, zal het waarschijnlijk kort daarna een aanvraag voor tegemoetkoming indienen bij de CTG.

 

Yoleen Van Camp (N-VA): Mevrouw de minister, ik dank u voor uw antwoord.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is