Mondelinge vraag aan minister Dermagne: Corona - Verpleging verplicht thuis zonder loon

Door Yoleen Van Camp op 14 november 2020, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Ik heb deze vraag begin oktober ingestuurd. Eerst werd ze naar sociale zaken verwezen, dan naar Volksgezondheid. Daar kreeg ik de eerste keer geen antwoord en de tweede keer werd gezegd dat het uw bevoegdheid is. Ik hoop dat ik nu dus aan het juiste adres ben en spoedig op antwoord mag rekenen, want deze vraag hangt dus al 1,5 maand.

Het ziekenhuispersoneel dat op een afdeling werkt waar er Covid uitbreekt, wordt gescreend, moet verplicht thuis blijven en moet 5 dagen later een nieuwe test ondergaan. De test moet, uiteraard, 2 keer negatief zijn voor ze terug aan het werk mogen.

Het personeel dat die 5 dagen verplicht moet thuisblijven, krijgt echter geen loon. Ze mogen  wel overuren of verlof opnemen de dagen dat ze verplicht moeten thuis blijven, maar zo heel veel verlof en overuren hebben ze in deze periode van het jaar niet.

Een andere optie is dat ze tijdelijke werkloosheid aanvragen, waardoor ze op 60 % van hun loon vallen. Een verpleegkundige werkt echter in ploegen en deze supplementen worden niet meegerekend bij de uitbetaling van de werkloosheidsuitkering. Deze “oplossing” zorgt dus meteen voor een felle daling van hun loon.

Mijn vraag aan u is dan ook:

  1. Is hier een oplossing voor, zodat onze helden van de zorg, zeker na het voorbije half jaar, niet met inkomstenverlies kampen omwille van zaken waar zij niets aan kunnen doen en geen invloed op hebben?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is