Mondelinge vraag aan minister Ducarme: Kangoeroevlees

Door Yoleen Van Camp op 25 maart 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Volksgezondheid
 

 Meneer de minister, in 2016 was België de grootste importeur van Australisch kangoeroevlees. Ons land maakt zelfs 27 % van deze markt uit. Dat betekent dat België 632 ton kangoeroevlees importeert. Maar om dit vlees te kunnen verkopen, worden kangoeroes afgeslacht in de wreedste, meest grootschalige jacht op landzoogdieren ter wereld. De kangoeroejacht vindt 's nachts plaats en veel dieren worden ernstig gewond omdat ze niet meteen dood zijn. Deze kangoeroes moeten een gruwelijke lijdensweg doorstaan voordat ze sterven. Bovendien vervoeren de jagers de karkassen in open voertuigen, waardoor ze blootgesteld worden aan allerlei besmettingen. Ze blijven de hele nacht in die voertuigen liggen en worden pas 's ochtends gekoeld.

Het spreekt voor zich dat deze methode niet hygiënisch is. Om het hiermee gepaarde gevaar te verbergen, wordt dit vlees met melkzuur gereinigd. GAIA vond sporen van melkzuurreiniging in alle stalen van kangoeroevlees op de Belgische markt die de organisatie recent heeft geanalyseerd. Het reinigen van vers wild vlees met melkzuur is echter verboden in Europa. Meer dan tien jaar nadat België als eerste een verbod op de handel in zeehondenproducten oplegde, is het tijd dat ons land een vergelijkbaar verbod op kangoeroeproducten oplegt. Als reactie op de wreedheid van de kangoeroejacht en de hygiënerisico's hebben al vier Belgische supermarkten besloten dit vlees niet meer te verkopen.

  1. Kan de regering toelichten welke maatregelen ze wil nemen naar aanleiding van de ontdekking dat kangoeroevlees met melkzuur wordt gereinigd en meedelen of ze deze vreselijke jacht veroordeelt?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is