Mondelinge vraag aan minister Galant: Lijn Turnhout-Binche

Door Yoleen Van Camp op 2 december 2015, over deze onderwerpen: NMBS

Mevrouw de minister, de laatste maanden van 2015 heeft het spoor regelmatig te kampen gehad met vakbondsacties, vooral ten zuiden van de taalgrens. Er was 1 contante in deze acties: de lijn Turnhout-Binche werd er steeds meteen en hard door getroffen, dit terwijl in de rest van Vlaanderen de gevolgen van deze acties relatief beperkt bleven.

Toen men in 2014 besloot om de lijn Turnhout-Brussel door te trekken tot Binche, heb ik er meteen gewaarschuwd voor problemen zoals ten tijde van de lijn Turnhout-Manage. Er werd toen gezegd dat er nu voldoende garanties ingebouwd waren om dit soort van problemen te vermijden. Getuige hiervan een stukje uit een brief die ik van Jo Cornu mocht ontvangen in de zomer van 2014:

Spijtig genoeg moeten wij vaststellen dat dit niet klopt en dat onze voorspelling en waarschuwing werkelijkheid is geworden. De lijn Turnhout-Binche is de laatste maanden in krak hetzelfde bedje ziek als de lijn Turnhout-Manage, en hoewel het inderdaad zo is dat de NMBS zelf uiteraard weinig kan doen aan deze vakbondsacties, is het wel zo dat de reizigers uit de Kempen die naar Brussel moeten sporen terug dezelfde slechte dienstverlening ondervinden als ten tijde van de Manage verbinding en kan de NMBS wel de gevolgen beperken door Turnhout-Binche weer op te splitsen

Mijn vragen aan u zijn dan ook:

  1. Bent u zich bewust van het feit dat de lijn Turnhout-Binche veel hinder heeft ondervonden van de vakbondsacties en andere problemen (zoals vanadalisme) in Wallonië tijdens de laatste maanden van 2015, maar eigenlijk al sinds de nieuwe dienstregeling waarbij Turnhout-Brussel opnieuw werd doorgetrokken tot in Wallonië?
  2. Ondanks het feit dat door veel personen binnen de NMBS steeds werd verkondigd dat het doortrekken van de lijn Turnhout-Brussel tot Binche geen nadelen zou hebben, blijkt nu een jaar na de invoering van de nieuwe dienstregeling het tegendeel. Welke gevolgen gaat u hieraan geven? Worden die al geviseerd voor de eerstvolgende aanpassingsronde van het vervoersplan? Wanneer mogen we beterschap verwachten?
  3. Hebt u er een idee van welk aandeel van de vertragingen en afschaffingen er op de lijn Turnhout-Binche sinds september te wijten is aan vakbondsacties en problemen die zich specifiek voordeden in Wallonië en een weerslag hadden op het stuk Turnhout-Brussel?
  4. Indien zou blijken dat de reizigers vanuit Binche voornamelijk in Zuid afstappen en deze vanuit Turnhout voornamelijk in Noord afstappen, dan is het opsplitsen van deze lijn toch wel echt een optie en zou dan nog eens als voordeel hebben voor de NMBS dat de nu al overbezette Noord-Zuid as toch iets ontlast zal worden. Bevestigt het cijfermateriaal waarover u en de NMBS beschikt dat deze optie een mogelijkheid zou zijn?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is