Mondelinge vraag aan minister Gilkinet: Aanpassing tarifering trein indien bus geen alternatief is

Door Yoleen Van Camp op 27 januari 2021, over deze onderwerpen: NMBS

Zoals u waarschijnlijk weet, tekenen de ververregio’s in Vlaanderen tegenwoordig het openbaar vervoer uit. Zelf ben ik co-voorzitter van de vervoerregio Kempen. Binnen de vervoerregio’s is de visie dat de middelen zo efficiënt mogelijk moeten worden ingezet en bussen dus niet parallel/naast treinen moeten gaan liggen rijden, maar dan wel met de bedenking dat de tarifering dan zou aangepast moeten worden (dus dat als je aangewezen bent op een treinverbinding omdat daar geen bus als alternatief rijdt, dat je niet meer zou moeten betalen voor die treinverbinding dan dat je voor de bus zou moeten doen).

Op de roadshow van de NMBS in het kader van de voorstelling van het nieuwe vervoersplan voor de provincie Antwerpen, werd dit voorstel ook op tafel gelegd en daar werd door de NMBS toen gezegd dat men dit ging bekijken.

Mijn vragen aan u:

  1. Steunt u deze visie van de vervoerregio’s in Vlaanderen?
  2. Bent u bereid om dit op nemen met de NMBS om dit voorstel mee concreet uit te werken?

 

Minister Georges Gilkinet: Bedankt voor uw vraag, mevrouw Van Camp. Zoals u weet is het mijn doel in het hele land de complementariteit tussen de trein en het gewestelijk openbaar vervoer te bevorderen. Hiervoor moeten wij overstappen en aansluitingen vergemakkelijken en bevorderen. De trein alleen zal immers niet in staat zijn om overal in het land een geloofwaardig alternatief te bieden voor het gebruik van de personenwagen. Een ambitieuze modal shift vereist een multimodale en gecoördineerde aanpak.

De NMBS laat mij weten dat zij veel waarde hecht aan een goede afstemming met de vervoersregio's in Vlaanderen en met het Bassin de Mobilité in Wallonië. Het integreren van de tarieven is een onderwerp dat inderdaad op die fora aan bod komt. Een eventuele gelijkschakeling van de tarieven door de verschillende aanbieders van openbaar vervoer is een ambitieuze opdracht.

Wanneer de verschillende betrokken partijen deze wens ondersteunen, zal de NMBS de mogelijkheden daartoe mee helpen onderzoeken.

Zelf kan ik mij op dit moment over deze kwestie nog niet uitspreken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is