Mondelinge vraag aan minister Gilkinet: Hitte op treinen in de Kempen

Door Yoleen Van Camp op 15 oktober 2020, over deze onderwerpen: NMBS

In de krant lees ik dat NMBS een berisping heeft gekregen omdat haar personeel in de zomer onvoldoende beschermd wordt in vaak oververhitte treinen zonder airco. Volledig terecht, en deze slechte omstandigheden zijn ook van toepassing op de reizigers.

NMBS reageert op de berisping door te stellen dat treinbegeleiders in 70% van hun tijd op een trein met airco kunnen werken. Dat zijn dan in elk geval toch geen treinbegeleiders op lijnen vanuit en naar de Kempen, want 90% van de treinen die daar rijden hebben geen airco.

Ik heb deze vraag ook al eens gesteld aan uw voorganger, maar de hitte in de (gerenoveerde) varkensneuzen en de M4’s is bij temperaturen boven de 30 graden echt niet te harden en maken het extreem onaangenaam, zowel voor de Kempense pendelaars als voor het treinpersoneel. Als u weet dat quasi 90% van het rollend materieel in de Kempen uit deze 2 types bestaat, dan weet u hoe de omstandigheden in de zomer daar zijn.

Mijn vragen aan u zijn dan ook:

  1. Ik begrijp dat volwaardige airco installeren in verouderde treinstellen die binnen een paar jaar verdwijnen (zoals de M4’s), uiteraard geen optie is, maar zijn er geen tijdelijke oplossingen mogelijk, zodat het deze zomer toch iets aangenamer sporen zal zijn voor de Kempenaars? Indien zo, welke tijdelijke oplossingen?
  2. Waarom werd er bij de renovatie van de “varkensneuzen” voor gekozen om geen airco te installeren? Ik heb toen al laten weten dat dit geen goed idee was, maar het antwoord luidde toen dat het nieuwe verluchtingssysteem al veel zou oplossen. Kan u erkennen dat dit geen oplossing blijkt te zijn?
  3. Welke andere oplossingen zal NMBS voorzien om bij hitte het de reizigers van en naar de Kempen zo aangenaam mogelijk te maken?
  4. Voert de NMBS temperatuurmetingen uit in hun treinstellen?
  5. Neemt u als minister zelf regelmatig een trein zonder airco bij temperaturen van meer dan 30 graden?
  6. Wanneer zullen de gerenoveerde varkensneuzen van het Kempens spoorwegennet gehaald worden?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is