Mondelinge vraag aan minister Gilkinet: Toegankelijkheid treinen in de Kempen

Door Yoleen Van Camp op 12 oktober 2020, over deze onderwerpen: NMBS

In de krant lees ik dat NMBS het ontwerp van de eerstvolgende bestelling M7 treinen zal aanpassen. De treinen worden uitgerust met een uitschuiftrede, die het gemakkelijker maakt om op en af te stappen. Verder lees ik dat NMBS tegelijk start met de heraanleg van alle perrons die nog geen 76 centimeter hoog zijn, wat de instaphoogte van de treinen is.

Ook in de Kempen gaat het op en af stappen van de trein in vele stations zeer moeizaam, voornamelijk bij de gerenoveerde varkensneuzen, die spijtig genoeg zeer frequent nog te vinden zijn in onze regio.

Mijn vragen aan u zijn:

  1. Wanneer gaat u de perrons verhogen van de resterende stations in de Kempen waar dit nog steeds dient te gebeuren?
  2. De gerenoveerde varkensneuzen zijn niet meteen zeer “toegankelijkheid vriendelijk” gemaakt. Welke acties plant u hier?
  3. Een deel van een vlottere toegankelijkheid is ook om vlot tot aan het perron te geraken. In Herentals kan dit nog steeds niet. Welke maatregelen plant u hier zodat mensen die minder mobiel zijn niet steeds de sporen moeten oversteken? Wanneer zullen er liften aan de perrons voorzien worden en/of vlakke hellingen aan de perrons zodat iedereen vlot aan het perron geraakt?
  4. In Tielen en Olen is het nog steeds niet mogelijk om als minder mobiele een trein te nemen, zelfs niet indien u dit 24 uur op voorhand aanvraagt. Wanneer gaat u dit aanpassen?
  5. In Herentals en Geel moet je nog steeds 24 uur op voorhand assistentie aanvragen als je minder mobiel bent. In Turnhout en Mol is dit teruggebracht tot 3 uur. Wanneer zal dit ook in Herentals en Geel teruggebracht worden tot 3 uur?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is