Mondelinge vraag aan minister Goffin: Corona - face shields versus mondmaskers

Door Yoleen Van Camp op 21 mei 2020, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Ik had deze vraag aan minister De Backer en minister De Block gesteld, maar zij verwezen me door naar u en minister Geens.

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, wordt aangeraden om mondmaskers te dragen. Omdat de stocks te beperkt zijn, worden de chirurgische en eendenbek maskers voor zorgpersoneel voorbehouden. Ze werken ook maar als ze correct gehanteerd worden en beschermen bijvoorbeeld de ogen niet.

Over de stoffen maskers voor de bevolking was heel wat te doen. Over de stof was en is discussie en ondanks dat er zoveel ministers bevoegd zijn, kan uw federale regering niet verzekeren dat de bevolking tijdig wordt voorzien van het stoffen masker en de filter.

Een alternatief om de verspreiding van het virus tegen te gaan, dat al veel sneller toegepast had kunnen worden, zijn face shields. Zij bestaan in verschillende stoffen en kunnen eenvoudig vervaardigd worden. Ze beschermen het ganse gelaat en verhinderen om na plaatsing aan het gelaat te komen. Ze zijn even goedkoop te bekomen dan stoffen exemplaren, die vervaardigd moeten worden, voorzien van de juiste filter, in de juiste stof en gewassen.

Ik had graag uw mening hierover.

  1. Waarom is er niet gekozen voor face shields om onze bevolking te beschermen? Deze kunnen in eigen land zeer snel vervaardigd worden en zijn dan een goedkopere, duurzamere oplossing dan de stoffen exemplaren. Ze beschermen ook de ogen, laten geen druppels door en vermijden dat mensen hun gezicht aanraken?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is