Noorderwijk krijgt overdekte bushalte

Door Yoleen Van Camp op 19 september 2019, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Noorderwijks meest gebruikte bushalte wordt weldra overdekt. Schepen van Mobiliteit Yoleen Van Camp: “We beloofden als stadsbestuur meer comfort voor gebruikers van openbaar vervoer en stappers en trappers. Hiermee boeken we daar weer een belangrijke stap. Heel wat Noorderwijkenaren, waaronder heel wat (schoolgaande) jeugd zal voortaan beschut op de bus kunnen wachten.”

De meest gebruikte bushalte van Noorderwijk, aan het parochiecentrum, wordt uitgerust met een schuilhuis van 3,4 op 1,6 meter. Om het voetpad en de vrije doorgang te vrijwaren, komt er een type met open zijwanden, zodat voetgangers nog comfortabel kunnen passeren. Dit laat toe om het schuilhuisje te plaatsen op de locatie van de bushalte (zie foto), vlak waar de bus ook haar invoegstrook heeft. “Reizigers kunnen dus beschut blijven tot de bus eraan komt en kunnen dan meteen instappen”, vertelt Van Camp. De opdracht is gegeven aan ClearChannel om zo snel mogelijk over te gaan tot de plaatsing.

De overdekking van het bushokje past in het quick-wins plan van mobiliteit van de het stadsbestuur. Enerzijds werkt het stadsbestuur immers met doordachte plannen, met de bestelling van een nieuw mobiliteits-, verkeerscirculatie- en parkeerplan. Bedoeling is het comfort voor voetgangers en fietsers en openbaar vervoer gebruikers aanzienlijk te verhogen en de verkeersdoorstroming zo vlot mogelijk te maken, in een totaalaanpak, zodat de meest veilige routes ontstaan, in plaats van poedersuikerpolitiek waarbij telkens een straatje aangepakt wordt en de problemen vaak gewoon verlegd worden. Omdat het mobiliteitsplan een doorlooptijd van minstens een paar jaar kent, wordt ondertussen via quick-wins zoveel mogelijk al het verschil gemaakt voor de zwakke weggebruiker. Zo plaatste het stadsbestuur heel wat fietsbeugels bij en is er ook een oplossing voor het wegcomfort in de maak, bijvoorbeeld voor de kasseien in het centrum.

“Als stadsbestuur stemmen we onze plannen ook zoveel mogelijk af op de burgers, van onze drie deelgemeenten. Dit was een belangrijke vraag van de Noorderwijkenaar, waar we aan tegemoet komen”, stelt burgemeester Van Olmen, bevoegd voor participatie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is