Opvolging zwangerschap zou beter volledig op deelstaatniveau gebeuren

Door Yoleen Van Camp op 26 december 2018, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Het aantal geboortes daalt verder, van 129 173 in 2010 naar 119 102 in 2017. Op vlak van het innemen van foliumzuursupplementen en griepvaccinatie blijkt de zwangerschap steeds “gezonder” te verlopen. Het aantal vrouwen dat op voorschrift foliumzuur inneemt stijgt met bijna 10 procent tussen 2014 en 2017. Ook laten steeds meer zwangere dames zich inenten tegen de griep, al blijft het verschil tussen de deelstaten erg opvallend. Eén op de 10 Vlaamse vrouwen rookt door tijdens de zwangerschap, en 1 op de 3 blijft alcoholische dranken nuttigen. Hoe de andere deelstaten ervoor staan, is niet duidelijk. Toch lanceerde de federale minister in september een sensibiliseringsactie tegen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Een initiatief dat Kamerlid Yoleen Van Camp toejuicht, met een belangrijke kanttekening: “Het zou voor de gezondheid van moeder en kind en de algemene bevolking een pak beter zijn mocht de gezondheidszorg volledig op deelstaatniveau georganiseerd worden.”

Vrouwen die zwanger (willen) worden, kunnen best foliumzuur bijnemen, best al 2 maanden voor de conceptie tot en met de tweede maand van de zwangerschap zelf. Dit verkleint de kans op een ‘zenuwbuisdeffect’, beter gekend als ‘open ruggetje’ met 50 tot 70 procent. Foliumzuur is vrij te verkrijgen bij de drogist en apotheek en kost tussen de 2,5 en 10 euro voor verpakkingen tot 120 tabletten. Wanneer het als magistrale bereiding wordt voorgeschreven, betaalt de ziekteverzekering het terug. Het aantal vrouwen tussen 20 en 40 dat op voorschrift foliumzuur neemt stijgt, van 6675 in 2014 naar 7279 in 2017. Het voorkomen van de zogenaamde ‘open ruggetjes’ ligt stabiel op 6/10 000. De federale overheid houdt niet bij hoeveel procent van de zwangere dames effectief foliumzuur nemen. De meeste zwangere vrouwen nemen allicht foliumzuursupplementen zonder voorschrift.

Ook vaccinatie van de griep en kinkhoest zijn tijdens de zwangerschap aangewezen. Het griepvaccin bij zwangere vrouwen is aangewezen in het tweede of derde trimester en wordt gedeeltelijk door het RIZIV terugbetaald. De kinkhoestvaccinatie is aanbevolen tussen de 24ste en 32ste week van de zwangerschap en is kosteloos voor de zwangere. Uit gegevens van de mutualiteiten blijkt dat steeds meer zwangere vrouwen zich effectief laten inenten tegen de griep, maar blijkt ook een groot verschil tussen de deelstaten. In Vlaanderen steeg het aantal griepinentingen tijdens de zwangerschap van 3,9 tot 17,1 procent tussen 2009 en 2014; in Wallonië was dat van 0,9 tot 1,8 procent en in Brussel van 1 naar 3,4 procent. De vaccinatiegraad van kinkhoest is bij de federale overheid niet gekend.

Zo’n 10 procent van de Vlaamse vrouwen zou roken tijdens de zwangerschap (gegevens van 2013). Eén op de 3 Vlaamse vrouwen drinkt ook tijdens de zwangerschap, in de meeste gevallen (89 procent) minder dan één glas per week, maar in 10 procent van de gevallen tot 6 glazen per week. Voor Wallonië en Brussel volgt de federale minister geen cijfers op. Toch lanceerde ze in september een sensibiliseringscampagne rond alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. “Het zou veel beter zijn voor de gezondheid om de volledige opvolging en terugbetalingen op het deelstaatniveau te brengen. Dan zouden de deelstaten op maat van hun specifieke doelpopulaties gerichte initiatieven kunnen nemen”, besluit Kamerlid Yoleen Van Camp.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is