Recht op medische zorg in eigen taal

Door Yoleen Van Camp op 22 januari 2019, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Vandaag bespreekt het parlement de wet die de kwaliteit van zorgverleners regelt. Hierin staat beschreven wie wat in de zorg mag doen en aan welke vereisten zorgverleners moeten voldoen (onder andere op vlak van (bij)scholing). Er ontbreekt in de wet nochtans één uitermate belangrijk aspect: de taalvereiste. Zorgverleners die hier werken zijn meer dan welkom, maar het is van cruciaal belang dat ook onze taal spreken. “Kwaliteitsvolle zorgt begint met zorg in de eigen taal” vindt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp.  Zij brengt nu alles in gereedheid om die taalvereiste in de wet te krijgen.

Wanneer iemand medische zorgen nodig heeft, kan het letterlijk van levensbelang zijn dat patiënt en zorgverlener dezelfde taal spreken. De problematiek is des te pertinenter geworden met de aanzienlijke instroom aan buitenlandse zorgverleners. Zo is één op de drie tandartsen en één op de vijf artsen al buitenlander, een stijging met 8% tegenover 2011. Bij de verpleegkundigen gaat het om één op de tien. In veel gevallen gaat het over Europeanen, zoals Roemenen, Fransen, Italianen, Spanjaarden en Grieken. En daar knelt het schoentje. Want voor niet-EU’ers geldt vandaag al een taaltest, maar voor wie van binnen de EU komt niet.

Van Camp heeft een wetsvoorstel geschreven dat de taaltest voor àlle buitenlandse zorgverleners regelt: “Voor een Vlaamse patiënt maakt het niet uit of een zorgverlener nu uit pakweg Congo of Spanje komt. Wat uitmaakt is dat ze beiden dezelfde taal spreken, zodat er adequate hulp geboden kan worden. Voor ons is de kennis van de regiotaal bepalend. Wanneer een buitenlandse zorgverlener Frans kent, dan kan hij zich in Wallonië vestigen. Wil hij werken als zorgverlener in Vlaanderen, dan moet hij ook Nederlands leren. Dit kan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.” De minister beloofde om het wetsvoorstel van Van Camp te integreren in de wet op de kwaliteit van de zorgverleners, maar kwam op die belofte terug.

Van Camp is ontzet over die bocht. “Op deze manier worden de levens van onze patiënten nationaal in gevaar gebracht. Dit is onaanvaardbaar.” Het Kamerlid zet zich schrap en stelt nu alles in het werk om de taalvereiste toch in de wet te krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is