Schriftelijke vraag aan minister De Block: Draaideurhuwelijken

Door Yoleen Van Camp op 30 januari 2020, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Voor personen die hier een geldig (langdurig) verblijf hebben, is er een recht op gezinshereniging. Voor mensen die hier asiel aanvragen die in hun land van herkomst vervolgd worden, dus vluchtelingen, en die niet terug kunnen, is dat recht begrijpbaar. In de praktijk blijkt dat echter vaak misbruikt te worden om verblijfsrechten te openen:

  1. Hoe vaak komt het voor dat iemand die hier verblijfsrecht bekwam op basis van gezinshereniging, zelf iemand (anders) liet overkomen? (het zogenaamde "draaideurhuwelijk"fenomeen?
  2. In hoeveel gevallen liep dat zelfs door, en gebeurde het vaker dat een persoon hier verbleef in het kader van gezinshereniging, scheidde, vervolgens zelf iemand liet overkomen, opnieuw scheidde, ...
  3. In hoeveel gevallen vragen mensen met een verblijfsvergunning met meerdere partners een aanvraag voor gezinshereniging aan? Dus persoon X (met permanent verblijfsrecht) laat persoon Z (uit zijn land van herkomst) overkomen, waarna ze scheiden en persoon X iemand anders laat overkomen? Kunt u aangeven hoe vaak dat om partners ging? 
  4. Hoe vaak liepen de huwelijken van wie hier gezinshereniging vroeg en bekwam spaak? Hoe vaak is dat binnen het jaar, binnen de 2 jaar, ... In hoeveel van die gevallen wordt wie naar hier kwam in het kader van de gezinshereniging teruggestuurd? In hoeveel gevallen niet en waarom?
  5. Welke nationaliteiten zijn vooral bij die "draaideurhuwelijk"misbruiken betrokken?

Van zodra we het antwoord van de minister ontvangen, zullen we dat hier publiceren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is