Schriftelijke vraag aan minister De Block: Registratie supplementen

Door Yoleen Van Camp op 30 maart 2017, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Mevrouw de minister, Recent kwam de Voorzorg ermee aanzetten dat de supplementen die kinesitherapeuten zouden aanrekenen dit jaar (begin 2017) al flink zouden zijn gestegen tegenover vorig jaar, door de moeilijke besprekingen inzake een nieuw akkoord met deze beroepsgroep.

  1. Houdt u als overheid hierover geen enkele cijfers bij, met name wat zorgverleners qua supplementen vragen aan hun patiënten? Zo wel, wat houdt u precies bij en kunt u de cijfers voor de afgelopen 5 jaar, voor het totaal en per deelstaat (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) schetsen?
  2. Er is een wettelijke beknotting van supplementen, op bijvoorbeeld de honoraria bij ziekenhuisopnames in meerspersoonskamers. Als u niet bijhoudt hoeveel supplementen er aangerekend worden, wil dat dan zeggen dat uw diensten ook niet nagaan of die wettelijke beknotting niet (proactief wordt gecontroleerd)? Wordt er enkel opgetreden bij klachten of ook niet? 
  3. Vindt u het niet opportuun om te weten hoeveel extra's onze patiënten uit eigen zak moeten betalen, en dus om de supplementen op honoraria te registreren? Heeft u hier plannen toe? 

Het antwoord kan opgevraagd worden via vandewaterjeroen [at] gmail.com

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is