Schriftelijke vraag aan staatssecretaris Mahdi: Migranten via Spanje terug naar Marokko sturen

Door Yoleen Van Camp op 8 januari 2021, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

In Het Nieuwsblad en het Pallieterke van donderdag 7 januari zei u dat u onderzoekt om een samenwerking met Spanje op te zetten waarbij wij als land migranten via Spanje terug naar Marokko zouden kunnen sturen. Professor Vanheule was, eveneens in datzelfde artikel, sceptisch over de slaagkansen van dat idee.

  1. Hoeveel afgewezen asielzoekers in ons land zijn in 2020 (tot zo recent mogelijk) via Spanje teruggestuurd naar Marokko? Graag een opsplitsing per maand.
  2. Het Nieuwsblad bericht over 20 000 migranten die in 2020 zijn aangekomen op de Canarische eilanden. U zei in dat artikel dat Spanje alles heel goed registreert, dus graag de cijfers per jaar (voor de laatste 5 jaar) en voor het laatste jaar (2020) per maand (tot zo recent mogelijk) over hoeveel migranten er op de Canarische eilanden zijn aangekomen. Graag ook opgesplitst per nationaliteit.
  3. Hoeveel van de migranten uit vraag 2 reizen er door naar een ander Europees land? Graag dezelfde opsplitsing als in vraag 2.
  4. Hoe zeker weet u dat iemand die bijvoorbeeld via Frankrijk dit land binnenkomt, oorspronkelijk aankwam via de Canarische eilanden? Kan u aangeven voor de laatste 5 jaar hoeveel van de doorgereisde migranten (vanuit de Canarische eilanden en zo via Europa tot in België) naar dit land zijn gekomen en recht op verblijf hebben gekregen, hoeveel er werden teruggestuurd (bijvoorbeeld via Dublin), hoeveel rechtstreeks naar land van herkomst werden teruggestuurd, ... Graag opgesplitst per jaar en voor het laatste jaar (2020) graag opgesplitst per maand en per nationaliteit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is