Stad Herentals start diervriendelijk sterilisatievoer tegen duiven

Door Yoleen Van Camp op 5 oktober 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Het stadsbestuur van Herentals start met anticonceptievoer om overlast van duiven aan te pakken. Deze diervriendelijke, door GAIA, de Koninklijke Belgische Duivenbond en de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn gesteunde methode bestaat in het gecontroleerd voeren van de duiven met een korrel waardoor de eieren onvruchtbaar worden. Dit gebeurt door een erkende dierenarts en heeft geen gekende nevenwerkingen op andere vogelsoorten. Ook de politiecodex in Neteland werd aangepast, om duidelijk te maken dat voederen van duiven geen goed idee is. Het is niet de bedoeling om al meteen te gaan verbaliseren, maar eerst met een nieuwe campagne te sensibiliseren.

“Dit is de meest diervriendelijke manier om de duivenpopulatie in te perken. De dieren worden gecontroleerd gevoerd met een beperkte hoeveel korrels die hun eieren onvruchtbaar maken, waardoor hun aantal jaar na jaar afneemt”, licht Yoleen Van Camp, schepen van Dierenwelzijn toe. “Al midden vorig jaar besliste het stadsbestuur om de overlast van duiven op de meest diervriendelijke manier aan te pakken. De voorbereidingen zijn getroffen en de aanpak gaat van start. De stad doet dit in samenwerking met de door GAIA aanbevolen dierenartsenpraktijk Galuvet. Die is al in verschillende steden operationeel en boekt goede resultaten, met een vermindering van de populatie tot 30% na een jaar en naar 60 tot 80% op 5 jaar tijd.”

Galuvet voerde al voorbereidende tellingen uit en selecteerde de gewenste locaties: in het centrum van Herentals en Noorderwijk, waar de populatie te groot is. Daardoor is de overlast op die locaties ook het grootst: schade in de kerk (waar de dieren huizen), aan het dorpshuis, verstopte dakgoten, bevuilde bushaltes en ingangen en ziekteverspreiding. Op basis van de tellingen wordt ook het benodigd aantal korrel berekend: dit is enkel bedoeld om de dominante duiven te voeren. De duiven krijgen de contraceptie verwerkt in maïskorrels gevoerd. Dagelijks wordt er een beperkte hoeveel R12 toegediend, waardoor zo goed als alle behandelde maïskorrels onmiddellijk opgegeten worden door dominante duiven (die verantwoordelijk zijn voor de voortplanting) en zijn ook te groot voor vogels lager in de keten. Op vogels hoger in de keten (zoals roofvogels die de duiven die de korrel aten) werd geen effect vastgesteld. Het middel bestaat ook niet uit hormonen, maar uit R12.

Ook werd bij de aanpassing van de politiecodex een passage opgenomen die voederen van duiven verbiedt. Burgemeester Mien Van Olmen: “Het is expliciet niet de bedoeling om al meteen pv’s uit te delen. Eerst rolt de stad een sensibiliserende campagne uit. Met ludieke borden en boodschappen op sociale media wordt duidelijk gemaakt dat duiven best niet gevoederd worden, omdat ze dan sneller voortplanten, en overlast toeneemt op het publieke domein, op terrassen van cafés en restaurants, beschadiging door hun uitwerpselen van historische gebouwen en in uitzonderlijke gevallen een bedreiging van de volksgezondheid. De stad rekent op de Herentalsenaar om de hinder mee in te dijken. Als na de campagne hardnekkig blijft gevoederd worden, riskeert u een boete tot 250 euro.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is