Stad Herentals werkt aan nieuw zwerfkattenbeleid

Door Yoleen Van Camp op 20 augustus 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Lokaal werk

Het stadsbestuur maakt van dierenwelzijn een speerpunt. Na de hondenlosloopweides en het verbod op levende dieren op kermissen, volgt nu het zwerfkattenbeleid. De stad wil de vrijwilligers van het zwerfkattenproject zoveel mogelijk papierwerk besparen, waardoor ze zich meer kunnen toeleggen op het werk op het terrein.

Schepen van Dierenwelzijn, Yoleen Van Camp: “Na een overleg met de vrijwilligers kwamen verschillende pijnpunten naar boven. Vroeger stonden de vrijwilligers in voor het hele project, van het bijhouden van de gegevens, tot het aannemen en registreren van oproepen tot het eigenlijke werk op het terrein. We willen met het nieuwe project hun inzet koesteren en voorbehouden voor het werk op het terrein. Daarom gebeurt voortaan zoveel mogelijk van de administratieve rompslomp automatisch of door de diensten. Vanaf vandaag staat er een online meldpunt online waar de Herentalsenaar meldingen 24 op 24 en 7 op 7 kan insturen. Mensen zonder wifi of computer kunnen ook bellen of langskomen op het stadsloket. Het beheer gebeurt door de stadsdiensten.”

Om dit te realiseren, richt de stad een online meldpunt in, waar Herentalsenaren 24/24 en 7/7 meldingen kunnen doen van zwerfkatten. Mensen zonder wifi of computer kunnen bellen naar of langskomen op het stadsloket. Het beheer van deze meldingen gebeurt grotendeels automatisch, maar ook door de stadsdiensten. Hierdoor krijgen de vrijwilligers hun handen vrij voor het werk op het terrein.

De stad bekijkt ook hoe het huidige budget voor het steriliseren van katten, beter kan ingezet worden. Hoe meer de vrijwilligers zich inzetten, hoe meer er gesteriliseerd moet worden en hoe sneller het budget opraakt. Met het online meldpunt komt er een duidelijker overzicht van de grootte van de problematiek, de opvolging en de nodige budgetten, zodat die ook kunnen volgen.

In een volgende fase wil de stad de krachten bundelen met de gemeenten van het Neteland. Het plan zou zijn om samen een dierenarts onder de arm te nemen. Ook moet de afstemming met de asielen beter. Katten die nog geplaatst kunnen worden, moeten een kans krijgen via het asiel, maar ook hier geldt dat er tegenover die inspanningen ook steun in ruil moet komen.

Het zwerfkattenbeleid gebeurt in nauw overleg met de vrijwilligers en GAIA, die alvast hun medewerking verlenen aan deze aanpak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is