Steeds meer Belgen met slaapproblemen

Door Yoleen Van Camp op 12 mei 2018, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

Vijf jaar geleden ondergingen zo’n 45 000 Belgen een slaaponderzoek, in 2016 waren dat er al bijna 62 000. Op vijf jaar tijd gaat het dus om een stijging van zo’n 36%. De uitgaven stegen navenant en belopen op vijf jaar tijd zo’n 64 miljoen euro, exclusief de ziekenhuiskosten. “Opvallende cijfers”, vindt Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA). Zij vroeg de cijfers op bij de minister van Volksgezondheid. Volgens Van Camp kunnen we bovendien tot 50% besparen op dit onderzoek en tegelijkertijd de kwaliteit verbeteren.

Steeds meer mensen in dit land zitten met slaapproblemen. Dat blijkt uit cijfers van het toenemend aantal slaaponderzoeken dat afgenomen wordt. Vijf jaar geleden waren het er nog 45 359. Dat aantal beliep in 2016 al 61 658. Het gaat op vijf jaar tijd dus om een toename met bijna 36%. Het aantal slaaponderzoeken ligt, gecorrigeerd voor het bevolkingsaantal hoger in Wallonië dan in Vlaanderen en Brussel.

Slaaponderzoek thuis in plaats van ziekenhuis

De kosten stijgen navenant, van 10,6 miljoen in 2012 naar 14,8 miljoen in 2016. Voor de voorbije 5 jaar samen gaat het dus over zo’n 64 miljoen euro. Bij die berekening wordt er uitgegaan van een kost van een slaaponderzoek van 240 euro. Dat omvat enkel de terugbetalingskost van het slaaponderzoek zelf en niet de ligdagprijs. In werkelijkheid ligt de kost dus nog een pak hoger. De ligdagprijs beloopt gemiddeld honderden euro’s per dag, zodat de kost over 5 jaar gemakkelijk tot het dubbel en dus over de 100 miljoen euro oploopt. “We kunnen tot 50 % besparen op dit onderzoek en tegelijkertijd de kwaliteit verbeteren”, stelt Van Camp. Slaaponderzoeken zouden ook thuis kunnen gedaan worden. Dat is nu niet het geval, omdat het niet terugbetaald wordt. Netto besparing: honderden euro’s ligdagprijs per dag – totaal van zo’n 50 miljoen euro op 5 jaar tijd. Bovendien zou dat de kwaliteit van de onderzoeken verbeteren, want mensen slapen het natuurlijkst in hun thuisomgeving.

Van Camp vindt de toename van het aantal slaapproblemen opvallend. De N-VA onderneemt alvast stappen in de goede richting. “Er is lange tijd een blinde vlek geweest op vlak van psychologische ondersteuning. Deze regering zet nu eindelijk eerste stapjes vooruit, met de terugbetaling van de psycholoog.” In eerste instantie zal dit al een oplossing bieden voor mensen die slaapproblemen hebben door een psychische stoornis, waarvoor ze dan behandeld kunnen worden. Een betere opvolging wordt ook bepleit. Hoeveel mensen hebben slaapproblemen? Hoe worden ze vandaag behandeld en helpt de behandeling hen verder? Waar moeten we bijsturen? “De overheid zou al die gegevens gebundeld moeten bijhouden om het beleid bij te sturen, zodat onze bevolking de best mogelijke behandeling zou krijgen – dat is vandaag niet het geval.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is