Zandpand wordt centrum voor nieuwe ondernemers

Door Yoleen Van Camp op 7 mei 2019, over deze onderwerpen: Lokaal werk
 

Momenteel wordt in de Zandstraat 25 (waar vroeger “Di” huisde) volop gewerkt om het starterspand in een prachtig kleedje te zetten tegen de opening in juni. In deze vernieuwende conceptwinkel kunnen startende ondernemers hun producten en nieuwe concepten uitproberen, als opstap naar een vaste winkel. Zo verhoogt het stadsbestuur de beleving, stimuleert ondernemerschap en komt er extra leven in het kernwinkelgebied van Herentals.

Vandaag ondertekenen de eerste vijf starters een overeenkomst voor drie maanden, eventueel twee keer verlengbaar. De eerste starters zijn Catty Vergult (pimpen van meubels), Marie Pierre Govaerts (breiwerk), Stephane Ongenae (behangpapier), Yasmin Klockaerts (kleding) en Michel Rastiau (drones).

Schepen van Middenstand Yoleen Van Camp: “Als stad zetten we volop in op een bruisend kernwinkelgebied. Met de handelsorganisatie en een verviervoudiging van het budget zetten we eerste stappen. Met het innovatieve starterspand valt er weer iets nieuws te beleven voor shoppers. Er starten vier enthousiaste ondernemers met een winkelconcept dat ze kunnen uitproberen, en als het aanslaat in een vaste winkel verzilveren. Het pand wordt prachtig ingericht en biedt ruimte aan vijf startende concepten, dus er is nog ruimte voor een extra starter op korte termijn. De idee is ook om na de start-up door te stromen naar een vast winkelconcept. Dus ook voor de volgende maanden (najaar) zijn ondernemers die hun concept hier willen uittesten zeer welkom.”

Starters kunnen zich aanmelden bij info [at] herentals.be. Het stadsbestuur huurt het handelspand. Bijgevolg betalen de starters geen huur, maar slechts een maandelijkse gebruikersvergoeding. Als blijkt dat hun concept aanslaat, kunnen ze daarna een eigen handelszaak opstarten. Uiteraard bij voorkeur in de Herentalse winkelstraten; en daar zal het stadsbestuur de nodige ondersteuning voor bieden.

De stad onthult tijdens dit plechtig ondertekeningsmoment ook de naam van het starterspand.

“Zoals beloofd bij ons aantreden, wil het nieuwe stadsbestuur volop inzetten op burgerparticipatie. Stad Herentals ging dus niet alleen op zoek naar een goede naam voor dit starterspand. Ze deed beroep op het vele creatieve talent dat aanwezig is in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Uit de meer dan 60 inzendingen koos het bestuur, op advies van communicatiespecialisten, de meest toepasselijke: Zandpand”, zegt burgemeester Mien Van Olmen. “Het is een naam die de starters gemakkelijk gaan gebruiken om af te spreken en de naam refereert ook naar de straat waarin de starters actief zijn.”

René Raets, inwoner van Noorderwijk, tekende voor de winnende naam en is ook aanwezig bij de plechtige ondertekening. Dat Herentals veel creatief talent in huis heeft, is onmiskenbaar, naast Zandpand, zijn zeker de volgende inzendingen ook een vermelding waard: Atelier 25, Start met een Hart, Start-up-store, Springplank, Brand New, Innova, Sable, StarThals, De Zandloper, Spinta of De Aftrap.

Zandpand, het nieuwe starterspand in de Zandstraat 25 maakt deel uit van het project Straat in het Vizier en is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Provincie Antwerpen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is